Klicka på bilden för att komma till bildbanken

Senast uppdaterad 2021-10-03

FREYDIS FRÅN RALLARBACKENFREYDIS FRÅN RALLARBACKEN:

(Freydis var Freyjas väninna i den fornnordiska mytologin.)

Född 23 april 2001
Far: Sokki från Nybro
Mor: Freyja från Yttringe
Gråskimmel, född fux. Numera nästan vit.

Freydis är ”ett olycksfall” - men det bästa olycksfall jag varit med om!
Hon var inte alls planerad, men blev väldigt bra trots det.

Jag hade unghingstar i en hage, och ston och vallacker i hagen bredvid.
Det var inga problem alls, till den dag som två ungston lekte tafatt i hagen, och halkade in i staketet mot hingstarna...
Jag stod i fönstret på övervåningen till vårt hus, och tittade på stona som busade. Det blev bråttom ut när olyckan hände, sju ston rusade glatt in till de tre hingstarna!
Det var inte lätt att både hålla koll på vem som betäckte vem, samtidigt som jag försökte få bort stona från hingstarna och hindra resten av flocken att komma in i hagen – allt medan det var full ström i staketet, som jag måste ta i!!

På något sätt lyckades jag - och så även Freydis pappa!
Mamman och pappan var inackorderade här, två väldigt fina och trevliga unghästar.
Jag var lite orolig för vad stoets ägare skulle säga, men hon blev som tur var inte alls arg. Vi kom överrens om att stoet skulle få bo gratis här under dräktigheten och vintern när fölet diade, mot att jag skulle få fölet.
Mycket bra deal, tyckte vi bägge!

Freydis föddes en fuktig april-morgon. Jag hade mamman, Freyja, i hagen utanför mitt sovrums-fönster. Tittade ut lite nu och då.
Plötsligt såg det ut som om en räv tassade runt benen på Freyja – men det var ingen räv. Det var lilla nyfödda Freydis, rödbrun som sin mamma!
Grå som sin pappa, det blev hon senare, när hon bytte päls.

Trots sina obedömda föräldrar, så är nog Freydis den häst som har flest fina hingstar i sin stamtavla, av alla mina hästar.

Tillbaka